تری دی پانل
کاربردها:
پنلها با هسته پلی استایرن و بتن مسلح (مش فولادی و بتن پاشیده شده با مقاومت بالا) جهت موارد زیر کاربرد دارند:
– دیوار باربر
– سقف
– دیوارههای جداکننده غیر باربر (داخلی و خارجی)
– ساختارهای سازهای شامل دیوارهای باربر برشی، پنلهای سقفی و دیوارهای عایق در برابر انتقال حرارت و صوت مورد استفاده قرار می گیرند.. مزایا و معایب:
مزایا:
– ضد زلزله و عدم ایجاد آوار به دلیل پیوستگی در سقف و دیوارها
– نصب سریع
– وزن سبک
– عدم دور ریز مصالح به علت عدم کنده کاری جهت لولههای تاسیسات
– قیمت مناسب
– عایق صدا و حرارت (صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و زمستان)
– امکان ساخت دو طبقه بدون اسکلت
– تزریق ملات با دستگاه شاتکریت (مطابق با استاندارد و مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان)
– سهولت در نصب تاسیسات مکانیکی و الکتریکی
– بازگشت سرمایه در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان ممکن
اجزای تشکیل دهنده تری دی پنل
تعریف دیوار پلاستوفومی (تری دی پنل) :
دیوارهای پلاستوفومی عبارتند از پنل های پیشساخته سبک شامل دو صفحه شبکه جوششده فولادی یا مش( mesh ) میباشد که از یک هسته عایق پلاستوفوم در میان آن قرار گرفته و توسط اتصالات (خرپا) به یکدیگر متصل شدهاند که بعد از نصب، بتن از دو طرف روی آن پاشیده میشود (شکل ۱).
مشخصات فنی:
فولاد مصرفی در شبکه جوششده از نوع سرد کشیده شده ساده بدون آج است. قطر اسمی مفتولهای شبکه جوششده از ۲/۵ تا ۶ میلیمتر است (برای دیوارهای غیر باربر استفاده از مفتول به قطر ۲ میلیمتر مجاز است). مقاومت کششی مفتولها برای دیوارهای باربر ۴۰۰۰ و برای دیوارهای غیر باربر حداقل ۳۰۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع باشد. چشمه شبکه جوششده در محدوده ۴۰ تا ۱۰۰ میلیمتر است. هسته عایق به کار رفته معمولاً از جنس پلی استایرنقابل انبساط کندسوز (EPS) و مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۱۵۸۴۰ با عنوان ویژگیها و روش آزمون صفحههای پلی استایرن قابل انبساط برای مصارف عایق حرارتی و با استانداردهای مشروح زیر میباشد.
– هسته عایق باید برای دیوارهای غیر باربر حداقل چگالی اسمی ۱۰ kg/mm (دانسیته) و برای دیوارهای باربر حداقل چگالی ۱۵ kg/mm باشد.
– هسته عایق پلی استایرن تحت آزمایش استاندارد ASTME 84 باید دارای حداقل شاخص گسترش شعله ۲۵ و حداکثر شاخص گسترش دود ۴۵۰ باشد (جهت اطلاع بیشتر به استاندارد مذکور مراجعه شود).
– مشخصات فیزیکی و مکانیکی پلی استایرن در جدول ۱ ارائه شده است:
جدول ۱. مشخصات فیزیکی و مکانیکی پلیاستایرن
خواص فیزیکی پلی استایرن واحد مقدار استاندارد
حداقل وزن مخصوص Kg/m3 ۱۵ DIN53420
ضریب هدایت حرارتی W/m°C ۰/۰۳۸-۰/۰۳۶ DIN53612
تنش فشاری در کرنش ۱۰% MPa ۰/۱۱-۰/۰۶ DIN53421
مقاومت فشاری در کرنش کمتر از ۲% MPa ۰/۲۵-۰/۰۱۵ DIN53421
مقاومت خمشی MPa ۰/۳۰-۰/۰۶ DIN53421
مقاومت برشی MPa ۰/۱۳-۰/۰۸ DIN53423
مقاومت کششی MPa ۰/۲۹-۰/۱۱ DIN53427
ضریب ارتجاعی MPa ۵/۲-۱/۶ DIN53430
مقاومت حرارتی کوتاهمدت C° ۰/۳۰-۰/۰۶ DIN53423
ضریب انبساط حرارتی I/K ۵-۱۰×۷-۵ DIN53423
ظرفیت گرمایی ویژه J/kg K ۱۲۱۰ DIN4108
میزان جذب آب پس از ۷ روز درصد وزنی ۱/۵-۰/۵ DIN53434
میزان جذب آب پس از ۲۸ روز درصد وزنی ۳-۱ DIN53434
شکل ۱. نمونهای تری دی پنل شامل دو صفحه مشبک و هسته عایق میان آن
شکل ۲. استفاده از تری دی پنل در صنعت ساختمان سازی هر روز گسترش بیشتری پیدا میکند
– ضخامت هسته عایق در پنلهای دیواری بین ۴۰ تا ۱۰۰ میلیمتر بوده و فاصله شبکههای جوششده از یکدیگر ۸۰ تا ۱۴۰ میلیمتر میباشد.
– پنلها باید با ماشینآلات تمام خودکار ساخته شوند. به طورکلی محل تقاطع برشگیرها با شبکه به روش جوشکاری مقاومتی الکتریکی به هم متصل شوند تا اتصالهای مقاوم در برابر برش تامین گردد. لازم به توضیح است که منظور از برشگیرها همان عضو خرپای فولادی است که با آرایش تعیین شده توسط جوش به دو لایه شبکه در دو طرف هسته عایق متصل شده است.
نحوه اجرای جزء:
پنل سه بعدی مشبک در دیوارهای غیر باربر از دو صفحه مش از مفتول ۳ میلیمتر و چشمههای حدود ۸ × ۸ سانتیمتر در طرفین و عایق پلیاستایرن در وسط آن تشکیل گردیده است. دو صفحه مش توسط مفتولهای ۳ میلیمتر به فاصله و زوایای معین به هم جوش برق خوردهاند.
اصطلاحات بازار و نکات مهم خرید:
در بازار پنلهای ۳ بعدی بیشتر به نام تری دی پنل شناخته میشوند. همچنین برای اتصال پنلها به یکدیگر از شبکههای مش U شکل یا L شکل یا تخت استفاده میشود که در هنگام خرید باید مشهای اتصال نیز خریداری شود. در هنگام خرید باید به نکات زیر توجه شود:
– پنلها بر اساس مشخصات مندرج در نقشههای اجرایی و با تایید دستگاه نظارت خریداری شود.
– دقت شود که دانسیته هسته عایق پلی استایرن مطابق با حداقلهای آیین نامهای باشد.
– هسته عایق از نوع کندسوز باشد که این مورد را میتوان با آزمایش نزدیک کردن شعله در محل چک کرد.
– ضخامت مفتولهای شبکه دو طرف و ابعاد چشمههای شبکه کنترل گردد.
شرایط حمل و نگهداری کارگاهی:
– نگهداری و انبار پنلها باید بر روی سکوهای مناسب انجام گیرد تا در حین بارگیری آسیب نبینند.
– در هنگام بارگیری، باراندازی یا حمل و نقل پنل باید اقدامات لازم در عدم ایجاد تابیدگی و خمیدگی پنل به عمل آید.
– مراحل بارگیری و باراندازی پنل باید به آرامی و بدون اعمال ضربه به پنل صورت گیرد (شکل ۳).
شکل ۳. بارگیری و حمل و نقل تری دی پنل باید به گونهای صورت بگیرد که آسیبی به آنها وارد نگردد
– پنلها باید در محیطهای دور از تابش مستقیم نور خورشید، بارش باران، رطوبت، تغییرات حرارتی شدید و آلودگیهای محیطی نگهداری شوند.
– پنلها باید دور از مواد آتشزا، محل ریزش اخگرهای جوشکاری، حرارت مستقیم و مواد حلال مانند هیدروکربنها (بنزین، نفت، تینر و …) نگهداری شوند.
– از بارگذاری و یا اقداماتی نظیر راه رفتن روی پنلها باید اجتناب کرد.
– نگهداری و انبار پنلها روی یکدیگر به نحوی باشد که جوش شبکه و مفتولها آسیب نبینند.
شاتکریت:
تعریف جزء:
بتنی است که با طرح اختلاط مخصوصی ساخته شده و اجرای آن توسط پاشش سریع روی سطح و بدون نیاز به قالب بندی صورت میگیرد.
نحوه اجرای جزء:
بتن پاشیده از سیمان و آب و سنگدانه بدست میآید. سیمان مصرفی در ساخت بتن پاشیده باید مطابق با انواع سیمانهای مندرج در آییننامه بتن ایران باشد. به طور کلی آبی که قابل شرب است برای این کار مناسب است. افزودنیها میتوانند برای بهبود بخشیدن به برخی خصوصیات بتن پاشیدنی مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از مواد افزودنی تسریع کننده در بتنپاشی پنلها، به خصوص در شرایطی که گیرش سریع یا افزایش سریع مقاومت مد نظر باشد، میتواند به کار رود. در بتنپاشی که در معرض یخ زدن و آب شدن قرار دارند میتوان از مواد افزودنی حبابساز استفاده کرد. از آنجا که مقدار قابل توجهی از این مواد در مرحله پاشش از دست میرود لازم است با افزایش مواد افزودنی کمبود جبران شود. ماده حبابساز همچنین باعث کارایی بیشتر مخلوط بتن و کاهش مصالح برگشتی میشود. حدود متداول آب به سیمان مخلوط بتن پاشیده ۰/۳۵ تا ۰/۵ و نسبت متداول سنگدانه به سیمان ۵ به ۳ تا ۵ به ۴ میباشد. به طور کلی نسبتهای اختلاط مواد تشکیل دهنده بتن پاشیده بر اساس تجارب کارگاهی و استفاده از مخلوطهای آزمایشی با مصالح مصرفی کارگاه تعیین میشود ولی در صورت نبود اطلاعات کافی در مورد نوع و مشخصات مصالح مصرفی میتوان از طرح اختلاط وزنی با نسبت آب، سیمان، سنگدانه به صورت ۲۰۰ ، ۴۰۰ و ۷۵۰ کیلوگرم استفاده کرد.
نحوه اجرای کلی:
در ابتدای نصب پنلهای دیوار باید یک پنل در منتهیالیه گوشه یک دیوار خارجی به عنوان پنل مبنا نصب و شاقولی گردد. این پنل به عنوان مبنای نسب دیوارهای هم راستا و عمود بر خود میباشد. میلگردهای اتصال باید بین شبکه جوششده و هسته عایق قرار گرفته و به شبکه متصل شوند. برای جلوگیری از ایجاد ترک دور بازشوها لازم است از مشهای آماده مطابق شکل استفاده نمود (شبکههای U شکل).
لازم است که چارچوب (فریم) درب و پنجره پیش از بتنپاشی و همراه با نصب پنل در محل خود به صورت شاقولی قرار گرفته باشد. باید دقت شود که پنجره در طبقات مختلف کامل روی هم قرار گرفته باشند و دیوارهای طبقات با هم از بالا تا پایین هم باد باشند. به طورکلی برای اتصال پنلها به هم و یا سازه از دو نوع اتصال یا میلگردهای سایز ۶ و ۸ یا مشهای (توریهای) اتصال استفاده میشود. چشمه مشهای اتصال معمولاً مساوی چشمههای شبکه پنل میباشد. از شبکههای U شکل جهت دور درب و پنجره و از شبکههای L شکل جهت کنجها و نبشهای دیوارها و از مشهای تخت برای اتصال دو پنل به هم و یا به صورت ۴۵ درجه در ۴ گوشه پنجره استفاده میشود. اتصال دو پنل کنار هم به وسیله شبکههایی از جنس شبکههای مش تخت و با همان ضخامت و آرماتورهای تقویتی به طول ۶۰ سانتیمتر که در هر یک متر ارتفاع نصب میشود انجام میگیرد. این آرماتورها در هر دو رو یه پنل نصب میگردد و میبایست ۳۰ سانتیمتر از هر پنل مورد اتصال را بپوشاند. این اتصالات که از جنس مش پنل میباشد و میبایست ۱۰ سانتیمتر از هر پنل را بپوشاند به صورت اتصال تخت در محل اتصال دو پنل، اتصال قائم برای اتصال دو پنل به صورت ۹۰ درجه و اتصال U در بازشو و محل اتصال در و پنجره به دیوار استفاده میشود. میلگردهای مورد استفاده باید از نوع عاجدار باشد.
در صورت استفاده از سیستم تاسیسات مکانیکی خودکار، لازم است لولههای مربوط از جنس پلیمری باشد. لولههای مصرفی برای لولهکشی برق خودکار از جنس لوله پلیکا و در موارد خاص در نقاط معینی از لوله خرطومی فشار قوی استفاده میشود. برای اجرای مسیر عبوری بر روی هسته عایق نشانهگذاری شده، سپس توسط دمنده حرارتی، هسته عایق در آن ناحیه ذوب شده به طوری که غلاف لوله از داخل شیار عبور داده شود. در هر حال باید پوشش بتنی مناسب پشت شبکه رعایت شود. هنگام استفاده لولههای آب گرم در سیستم توکار بایستی هسته عایق اطراف لوله به فاصله حدود ۲۰ میلیمتر برداشته شود. باید همانطوری که لولههای آب گرم با قشری از بتن دور تا دور خود احاطه گردند.
باید همزمان با کار نصب تاسیسات، نقشههای “چون ساخت” (ازبیلت) از تاسیسات برقی و مکانیکی توکار تهیه شود. به طوری که در صورت بروز مشکلات احتمالی محل و مسیر دقیق تاسیسات مشخص باشد. پنلهای غیر باربر باید بار ثقلی ناشی از وزن خود و همچنین بار جانبی ناشی از زلزله به عنوان قطعات الحاقی ساختمان و در دیوارهای خارجی بار ناشی از باد مطابق مبحث ششم مقررات ملی ساختمان را تحمل نماید. استفاده از مفتول به قطر ۲ میلیمتر برای پنلهای غیر باربر مجاز است. اتصال پنلهای غیر باربر به اسکلت فلزی میتواند به دو نوع مشروح زیر باشد:
اتصال پاندولی شکل: در این نوع اتصال پنلهای غیر باربر با میلگردهایی (عموماً U شکل) که به تیر فوقانی یا دال سقف اتصال دارند، مهار میشود. برای اجرای این پنل و عدم جابجایی قسمت تحتانی باید تمهیدات لازم برای اتصال به کف (کاشت میلگرد) ایجاد گردد.
اتصال جانبی پنل: در این نوع اتصال پنلهای غیر باربر با میلگردهای جوششده به ستونهای فلزی مهار میشوند. لازم است برای اجرا و عدم جابجایی پنلها، قسمتهای فوقانی و تحتانی با تمهیدات لازم به اجزای اصلی سازه متصل گردند.
در مورد اسکلت بتن نیز همین دو روش اتصال وجود دارد. ولی توصیه میگردد اتصالات پنل غیر باربر به اسکلت بتن، پیش از بتنریزی قطعات اصلی سازه در آن تعبیه گردد تا از کاشتن میلگرد در تیرها و ستونها اجتناب شود. مقاومت فشاری بتن پاشیده شده در دیوارهای غیر باربر میتواند حداقل ۱۲ مگاپاسکال اختیار شود، همچنین استفاده از بتن سبک در پنلهای غیر باربر مجاز است. در استفاده از پنلها به عنوان دیوارهای پیرامونی ساختمان باید شرایط ذکر شده در مباحث هجدهم مقررات ملی ساختمان با عنوان عایقبندی و تنظیم صدا و مبحث نوزدهم با عنوان صرفهجویی در مصرف انرژی به همراه مشخصات ارائه شده در مبحث چهاردهم رعایت شود. فاصله مش از عایق پلیاستایرن بسته به مورد ۱ یا ۲ سانتیمتر است. پنلها بعد از نصب از هر طرف بین ۳ تا ۴ سانتیمتر بتنپاشی میگردد. ابعاد پنلها ۳×۱ و یا ۱/۲۰×۳ متر است ولی بنا به مورد قابل تغییر میباشد. شکلهای ۴ تا ۱۲ انواع اتصالات را در ۳D Panel ها نشان میدهد.
شکل ۴. نحوه اتصال دیوار به دیوار
شکل ۵. نحوه اتصال دو دیوار
شکل ۶. نحوه اتصال سپری شکل دو دیوار
شکل ۷. نحوه اتصال پنل سقف به دیوار خارجی
شکل ۸. نحوه اتصال دیوار داخلی و پنلهای سقفی دو طرف آن
شکل ۹. نحوه اتصال پنل دیواری به ستون
شکل ۱۰. نحوه اتصال پنل دیواری مشبک به ستون یا قطعه بتنی
شکل ۱۱. نحوه اتصال پنل دیواری مشبک به کف و سقف
شکل ۱۲. نحوه اتصال پنل دیواری مشبک با چارچوب فلزی
بتنپاشی (شاتکریت) در سیستمهای پنلی به روش تر صورت میگیرد که این روش به دو نوع بتنپاشی با نازل دستی و بتنپاشی با پمپ مکانیکی انجام میشود. در روش استفاده از نازل دستی ابتدا بتن در محل با توجه به طرح اختلاط مورد نظر ساخته میشود. نازل دستی از یک قیف و یک لوله متصل به پمپ باد تشکیل گردیده است. بتن پس از ساخت در مقادیر کم وارد قیف شده و توسط اپراتور بتنپاشی با فشار باد بر روی سطح کار پاشیده میشود (شکل ۱۳).
شکل ۱۳. بتن پاشی بر روی پنلهای سه بعدی (تری دی پنل)
در روش استفاده از پمپ مکانیکی از یک پمپ تخلیه بتن و یک مخزن تولید هوای فشرده (کمپرسور فشار هوا) استفاده میشود. بتن پس از ساخت، داخل پمپ ریخته میشود. سر لوله (نازل) متصل به لوله فشار هوا میباشد که بتن پس از پمپ شدن و رسیدن به سر لوله توسط فشار هوا به سطح کار پاشیده میشود. فشار دستگاه بتن پاش یا کمپرسور باید به حدی باشد که بتن پاشیده در سر لوله (نازل) با فشاری در محدوده ۵ تا ۸ اتمسفر به سوی سطح پاشیده شود. در بتنپاشی دیوارها باید از انباشتگی مصالح بازگشتی در پای دیوار جلوگیری به عمل آورد. مصالح برگشتی بتن پاشیده نباید مورد استفاده مجدد در بتنپاشی پنلهای باربر قرار گیرند، ولی استفاده از آنها با رعایت ضوابط بتنپاشی در پنلهای غیر باربر بلامانع است. لازم است سطح پنلها قبل از عملیات بتنپاشی با پاشیدن آب مرطوب شوند. در این فرآیند باید از جمع شدگی آب روی پنلها جلوگیری شود. معمولاً مقدار مجاز بازگشت مصالح بتن پاشیده در دیوارها بین ۵ تا ۱۰ درصد است که در صورت بیشتر شدن مصالح برگشتی باید طرح اختلاط، دستگاههای پاشش و یا عملکرد اپراتور بتنپاشی مورد بررسی مجدد قرار گیرد. توصیه میشود که کل ضخامت دیوار پنلی در یک مرحله بتنپاشی شود. در مواردی که عملیات بتنپاشی در چند مرحله صورت میگیرد برای اجرای بتن پاشیده در مراحل بعد لازم است نکات زیر رعایت شود:
– بتن پاشیده اجرا شده به گیرش اولیه خود برسد.
– مصالح شل، ناهموار و مصالح بازگشتی جاروب شده و با اقداماتی نظیر خراشیدن زدوده شود.
در روش بتنپاشی با پمپ مکانیکی به منظور توزیع یکنواخت بتن پاشیده و جلوگیری از گلوله شدن و انباشتگی مصالح لازم است نازل تا حد امکان عمود بر سطح دیوار قرار داده شده و حرکت آن به صورت یکنواخت با الگوی تخم مرغی شکل یا مدور کوچک حول محور نازل گردانده شود. از حرکت نازل به صورت جلو به عقب که زاویه برخورد را عوض کرده و باعث اتلاف مصالح میشود باید خودداری کرد. در موقعیتهایی که به لحاظ شرایط معماری یا اجرایی امکان عمود کردن دهانه نازل به سطح نباشد. دهانه نازل نباید بیشتر از ۴۵ درجه از سطح کار زاویه بگیرد زیرا بتن پاشیده چین خورده و یک سطح ناهموار با بافت موجی ایجاد میگردد. بتنپاشی نباید به کنج ختم گردد. لازم است قبل از گیرش نهایی بتن سطح آن با وسیله مناسب پرداخت و هموار شود. دقت شود که عملیات شاتکریت از پایین به بالا انجام میشود (شکلهای ۱۴ تا ۱۶).
شکل ۱۴. تأثیر زاویه نازل نسبت به دیوار در برگشت مصالح
شکل ۱۵. تأثیر نحوه نگهداری نازل در بتن پاشیده به کنج پنل
شکل ۱۶. طرز صحیح حرکت نازل در پاشش یکنواخت
استفاده از پنلهای غیر باربر به نحو فزایندهای در صنعت ساختمان روبه گسترش است. نظر به اهمیت جزئیات اجرایی پنلهای غیرباربر، نمونههایی از مشخصات این پنلها در این پیوست ارائه میشود. جدولهای ۲ و ۳ میتواند به عنوان راهنما برای طراحی پنلهای غیرباربر با شبکه جوششده با ابعاد چشمه ۸۰ میلیمتر و ۵۰ میلیمتر مورد استفاده قرار گیرند. شکلهای ۱۷ تا ۲۳ جزئیات اجرایی مربوط به پنلها را نشان میدهد.
جدول ۱. مشخصات پیشنهادی پنلهای دیواری غیرباربر با شبکه جوششده با ابعاد چشمه ۸۰ میلیمتر (ابعاد برحی میلیمتر)
۳/۵-۲/۵ | ۳/۵-۲/۵ | ۳/۵-۲/۵ | ۳-۲/۵ | ۳-۲/۵ | ۳-۲/۵ | ۲/۵-۲/۵ | ۲/۵-۲/۵ | قطر مفتول تار و پود شبکه (تار- پود) |
۳/۵ | ۳/۵ | ۳/۵ | ۰/۳ | ۰/۳ | ۰/۳ | ۲/۵ | ۲/۵ | قطر برشگیرها |
۱۰۰ | ۸۰ | ۶۰ | ۹۰ | ۷۰ | ۵۰ | ۶۰ | ۴۰ | ضخامت لایه عایق |
۱۸۰ | ۱۶۰ | ۱۴۰ | ۱۶۰ | ۱۴۰ | ۱۲۰ | ۱۲۰ | ۱۰۰ | ضخامت دیوار پنلی |
جدول ۲. مشخصات پنلهای دیواری غیر باربر با شبکه جوششده با ابعاد چشمه ۵۰ میلیمتر (ابعاد بر حسب میلیمتر)
قطر مفتول تار و پود شبکه | ۲-۲ | ۲-۲ | ۲-۲ | ۲-۲ | ۲-۲ |
قطر برشگیرها | ۲/۲ تا ۲/۵ | ۲/۲ تا ۲/۵ | ۲/۲ تا ۲/۵ | ۲/۲ تا ۲/۵ | ۲/۲ تا ۲/۵ |
ضخامت لایه عایق | ۴۰ | ۵۰ | ۶۰ | ۷۰ | ۱۰۰ |
ضخامت دیوار پنلی | ۷۰ | ۷۵ | ۸۵ | ۹۵ | ۱۳۰ |
شکل ۱۷. جزئیات اجرایی پی زیر پنلهای دیواری داخلی باربر (راست) و خارجی باربر (چپ)
شکل ۱۸. جزئیات اجرایی با تیرچه فلزی و پنل سقفی مشبک
شکل ۱۹. جزئیات اجرایی سقف با تیرچه درجا و پنل سقفی مشبک
شکل ۲۰. جزئیات اجرایی سقف با تیرچه فلزی و پنل سقفی مشبک
شکل ۲۱. جزئیات اجرایی سقف با تیرچه درجا و پنل سقفی مشبک
شکل ۲۲. نحوه اجرای سنگ نما در بالای پنجره
شکل ۲۳. نحوه اجرای سایهبان بالای پنجره
پرسنل و مدت زمان اجرا:
حداقل ۳ نفر جهت مسئولیتهای زیر مورد نیاز است:
– یک نفر استاد کار جهت شاقول کردن، برش جای بازشوها، اتصال پنلها به یکدیگر و به اسکلت سازه.
– یک نفر کارگر به عنوان بردست استادکار
– یک نفر کارگر جهت حمل و نقل پنلها و اتصالها به محل نصب.
همچنین برای اجرای شاتکریت حداقل سه نفر جهت مسئولیتهای زیر مورد نیاز است:
– یک نفر اپراتور بتن پاش
– یک نفر کارگر جهت ساخت بتن و انتقال آنها به محل مصرف
– یک نفر کارگر جهت ریختن بتن داخل قیف یا پمپ.
یک گروه ۳ نفره حدود ۸۰ متر مربع پنل در روز نصب مینمایند و یک گروه ۳ نفره حدود ۱۵۰ متر مربع در روز شاتکریت انجام میدهند.
دستگاههای مورد نیاز برای اجرا:
جهت نصب پنلها معمولا به دریل جهت کاشت میلگرد، دستگاه جوش جهت جوشدادن میلگرد به اسکلت، قیچی آرماتوربری و … نیاز است و جهت اجرای شاتکریت به پمپ باد و قیف مخصوص و یا پمپ بتن و کمپرسور نیاز است.
شرایط جوی مناسب:
– به طور کلی شرایط ذکر شده در آییننامه بتن ایران برای اجرای بتن در مناطق گرمسیری و یا مناطق سردسیری تا جایی که برای بتن پاشیده به ویژه در بخش مصالح کار برداشته باشد، باید رعایت شود.
– دمای مصالح در حیت ساخت بتن پاشیده به ۳۲ درجه سانتیگراد محدود میشود.
– بتنپاشی در دمای محیط کمتر از ۵ درجه مجاز نیست و در صورت کاهش دما به کمتر از آن باید اقدامات حفاظتی لازم به عمل آید.
– بتنپاشی به سطوح پنلی یخزده مجاز نمیباشد.
– اجرای بتن پاشیده (شاتکریت) در شرایط وزش بادهای شدید یا باران که باعث جدایی دانه های بتن پاشیده و یا شستهشدن آنها و در نتیجه عدم اجرای مناسب آن میگردد ممنوع است. در این شرایط سطوح داخلی که از وزش باد شدید یا بارش باران در امان باشند را میتوان بتنپاشی نمود.
شرایط نگهداری پس از اجرا:
باید مطابق با آییننامه بتن ایران نگهداری بتن پس از اجرا انجام شود. در شرایط معمول باید حداقل ۳ روز سطح بتن مرطوب نگهداشته شود.
توالی اجرا:
بهترین زمان برای اجرای دیوار تری دی پنل پس از اجرای کامل اسکلت ساختمان و بتنریزی سقفها میباشد.
کنترل کیفی و فاکتورهای تعیین کننده:
اجرای صحیح:
دیوار تری دی پنل مطلوب باید خصوصیات زیر را داشته باشد:
– کلیه مقاطع عمودی شاقول و در یک امتداد باشد.
– نگهداری از شاتکریت پس از اجرا به خوبی انجام شده باشد به طوری که با فشار وارد کردن به سطح کار، بتن خراشیده و از هم پاشیده نشود.
– کلیه اتصالات پنل ها مطابق با نقشههای اجرایی و آیین نامههای موجود انجام شده باشد.
– بازشوها در طبقات روی هم کاملا هم باد باشند.
– دیوارها در طبقات روی هم کاملاً هم باد باشند (یعنی نسبت به هم جلو و عقب نباشند).
– از پنلهای استاندارد استفاده شده باشد.
اجرای اشتباه:
– مشخصات فنی پنل مطابق نقشههای اجرایی نباشد.
– اتصالات پنلها به هم و به سازه به طور مناسب صورت نگرفته باشد.
– شاقول نبودن که باعث افزایش مصالح مصرفی جهت نازک کاری دیوار و در نتیجه سنگین شدن دیوار میشود.
– بتن شاتکریت بد اجرا شود یا نسبتهای اختلاط آن مناسب نباشد یا نگهداری پس از اجرا به درستی انجام نشود که باعث کاهش مقاومت و افزایش پرت بتن میگردد.
– سطح بتن پاشیده شده یکنواخت باشد.
– در هنگام اجرا پرت مصالح حداقل باشد.
– در محل نبشها دیوارها بر هم عمود باشد.
دیوارهای پیش ساخته تری دی پانل
تری دی پنل – دیوار های پلاستوفومی
پانل سه بعدی یا پانل ساندویچی چیست :
تری دی پانل یک دیوار پیش ساخته است که از دو قسمت هسته عایق پلی استایرن نسوز ( یونولیت ) و شبکه های پیش جوش فولادی (مش) تشکیل شده است که بوسیله مفتولهای فلزی به صورت خرپا به یکدیگر متصل می باشد که با نصب و بتن پاشی روی آن از تلفیق دو شبکه فولادی و بتن ، سازه بسیار مقاوم و محکمی بدست می آید.
این پانل می تواند به جای دیوارهای آجری ، سفالی مورد استفاده قرار گیرد. تری دی پانل سیستم مناسبی برای کف ، سقف و بام می باشد و در ساختمانها و ویلاهای تا دو طبقه بدون داشتن اسکلت و در ساختمانهای بلندتر به صورت مختلط با سیستم قاب بتنی یا فلزی قابل استفاده می باشد. از دیگر موارد مصرف آن در اجرای سوله های صنعتی – سیلوها ، سردخانه ها و اماکن ورزشی می باشد.R(value) درجه مقاومت مواد در مقابل نفوذ و عبورگر ماست. هر چه عدد این عامل بزرگتر باشد مقاومت بهتر است عوامل زیادی در تغییر R(value) موثرند . از جمله ضخامت و تراکم های مختلف هسته پلی استایرن ، ضخامت های مختلف سیمان پاشیده شده به سطوح داخلی و بیرونی دیوارها و همچنین تغییرات دمای محیط ، ضخامت هسته پلی استایرن در هنگام سفارش اختیاری است . هسته پلی استایرن مقدار R(value) را به میزان ۱۰-%۱۲ افزایش می دهد .وزنی که یک دیوار تری دی پنل تحمل می کند شگفت انگیز است یک پانل معمولی با موفقیت مورد آزمایش بار ساختمانی بالای ۲۵۰۰ کیلوگرم بر متر مربع قرار گرفته است .تری دی پانل با ضخامت cm ۶ دارای درجه مقاومت F90می باشد که با افزایش قطر هسته پلی استایرن به ۱۰cmامکان رساندن آن به ۱۲۰ نیز وجود دارد. هسته پلی استایرن اصلاح شده نمی سوزد و نیز حاوی کلر و فلوئوهای کربن(CFC,S) آسیب رسان به لایه اوزون نمی باشد ساختمانهایی که در آنها از سیستم دیوار بلوک سفالی و یا آجر استفادهمی شود در هنگام زلزله با خرد شدن رج های اول قسمتهای بالایی در ابعاد بزرگ به آوار تبدیل می شوند . ولی در ۳D PANEL بعلت سبکی سازه و پیوستگی شبکه مفتولی آوار و از هم گسیختگی نداریم.
مزایای استفاده از دیوارهای پیش ساخته تری دی پانل :
1. سبکی دیوارها ی ساخته شده از پانل در مقایسه با دیگر مصالح که منجر به سبکی فنداسیون و سازه می گردد. (کاهش 30 درصدی وزن ساختمان در مقایسه با دیوارهای سفالی و 50 درصدی در مقایسه با دیوارهای آجری
• سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
• سرعت حمل و نقل و سهولت پانلهای ساندویچی در ارتفاع
• مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
• عایق در مقابل حرارت ، برودت، رطوبت و صدا
• مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
• نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
• امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
• دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
• آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
• افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تأسیساتی آن
• عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
• بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
• عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تأسیسات ساختمان با کمترین هزینه
• عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .
• پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل ۴ سانتیمتر، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ (سفیدکاری)، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود.
• حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی.
• حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد. بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود ۱۰۰۰ متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
• استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد. بطور مثال باصرف ۱۷ کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد.
مقایسه دیوار آجری و تری دی پانل ۳d panel:
بیشترین کاربرد این محصول در ساختمان های مرتفع می باشد ،زیرا در طراحی و ساخت چنین ساختمانی هایی کاهش منطقی وزن مصالح (بار مرده) مد نظر است که با استفاده از این محصول دستیابی به مهم مقدور می گردد ،زیرا وزن یک متر مربع دیوار آجری ۲۲ سانتیمتر با ملات ماسه سیمان و اندود طرفین بیش از ۴۵۰ کیلو گرم می باشد در حالیکه یک متر مربع دیوار میانی با اندود های طر فین (از نوع بتن ) کمتر از ۱۵۰ کیلوگرم وزن دارد و طبعاٌ بکار گیری فوم در کاهش بار مرده ی ساختمان های بلند مرتبه را به طرز چشمگیری به دنبال خواهد داشت. پانل های فوم میتوان در ساختمان های یک یا دو طبقه بدون استفاده از اسکلت فلزی بنا کرد و به عنوان دیوارهای بار بر، تقسیم کنند و سقف از آن بهره گرفت پانل جهت خود ایستاده بودن در اجرای دیوار بلند سالن های سوله و سیلوها و آشیانه های هواپیما کاربرد موثر و مطمن دارد.